szerda , 23 június 2021
deenfrhuit
Főoldal » Mosonmagyaróvár » Aktív turizmus » Vadászat, vadgazdálkodás, vadászat- és idegenforgalom szervezés
Vadászat, vadgazdálkodás, vadászat- és idegenforgalom szervezés

Vadászat, vadgazdálkodás, vadászat- és idegenforgalom szervezés

jagd-trophaeen-ungarn1A Lajta-Hanság Zrt.-t 1996-ig az egyik legnagyobb területű vadgazdálkodási egységként tartották nyilván (56.000 ha), amelyet 1959-ben Studinka László alapított, és egy rövid ideig irányított is. 2007. március 1-től 2017. február 28-ig a Lajta-Hanság Zrt. 3 vadászterületen gyakorolja a vadászati jogot. (Összesen 27.000 hektáron.) A Lajta-Hanság Földtulajdonosi Közösség területe 14.200 ha, a Hanság északi részén található, mely kifejezetten nagyvadas terület. A természetvédelem (FHNP) és az oktatás-kutatás miatt különleges rendeltetésű.

fasanenjagd-ungarn2A Lajta-Mosonszolnok Földtulajdonosi Közösség vadászterülete 6.200 ha, a Mosoni-síkon terül el, Mosonszolnok és Jánossomorja község határában. Ezen a területen működik a Lajta-Project kutatási terület. A vadászati egység szintén „különleges rendeltetésű vadászterület” minősítéssel rendelkezik. A harmadik, elsősorban apróvadas területünk 6.700 ha és a Felső-szigetközi Vadászszövetségen belül működik. Itt található a Moson-Project kutatási terület, amely a kisalföldi túzokpopuláció megmentését és fejlesztését tűzte ki célul, idáig sikerrel.

jagd-ungarn-1Az apróvad fajok közül a fácán vadgazdálkodási jelentősége a legnagyobb. Az éves teríték – melynek nagyobbik hányada nagyterítékű vadászatokon kerül puskavégre -, 5-6 ezer db körüli. A természetes fácán terítéke 500-1000 db. A mezei nyúl szintén fontos vadfaj, ám egyedszáma az utóbbi évek szélsőséges időjárásának következtében csökkent. Éves terítéke 800-1200 db. A fogolyállomány változása hasonló volt a 90-es években a mezei nyúléhoz. Élőhely gazdálkodással, élőhelyfejlesztéssel, a téli takarmányozás szükség szerinti fokozásával próbáljuk növelni állományát. A nagyvad fajok közül a vadászati árbevétel meghatározó hányadát adó vaddisznó a legfontosabb. 4-600 db-ot tesz ki az éves terítéke, benne 40-60 db kan, melyek között nem ritkák az aranyérmes trófeák.

jagd-ungarn-3A Magyar ranglista 4. helyén álló kanunkat 2006-ban ejtette el egy osztrák vendégvadász (141,20 IP). A hansági gímszarvas mára messze felülmúlja a Studinka korabeli állományt: a szeptemberi teríték 60-70%-a érmes, az átlagsúly 7-8 kg közötti. Az égeren tisztított, könnyű fajsúlyú, fekete színű, végig gyöngyözött trófeák Európa-szerte keresettek. Az őz különösebb vadkárt nem okoz, így jelenlegi állomány nagysága (600-800 db) tartható. Az éves teríték közel 80%-át külföldi bérvadászok ejtik el, akiknek vezetését 10 hivatásos vadász végzi. A vadkárelhárításban kiveszik részüket a környék sportvadászai, földtulajdonosai is.

A vadászvendégeket saját, minden igényt kielégítő Vadászházunkban szállásoljuk el, amely önálló konyhával, parkosított udvarral, zárt parkolóval ellátott. 2008 tavaszán került felújításra.

jagdhaus-ungarn-1A bérvadászat szükségszerű velejárója a szervezés, az adminisztráció. E munka magas szintű elvégzése Vadászatszervező Irodánk feladata, immár 18 éve. 2005-óta ez az iroda a külföldi ügyintézője a fenti 3 valamint a sárvári 2 vadászterületnek.

A gazdaság együttműködési szerződést írt alá a Nyugat-Magyarországi Egyetem óvári Agrár és soproni Erdészeti Karával, amelyek az oktatásban (elméleti-gyakorlati) és a kutatásokban történő közös feladatokat szabályozzák. Ehhez a munkához biztosít megfelelő körülményeket az idén átadott Irénmajori Kutatóház. Külön kell szólni két kutatási projectről.

Mosonszolnokon 1992 óta működik a LAJTA-PROJECT, a Soproni Egyetem irányításával. 300 ha-on folyik élőhelyfejlesztési kutatás.

Szintén az Egyetem szellemi irányításával működik a MOSON-PROJECT, amely a Kárpát-medence kisalföldi túzokpopulációját menti meg – sikerrel. Az induló 20 példányos túzoklétszám mára elérte a 300-at.

ungarn-jagd1  ungarn-jagd2  ungarn-jagd4

Lajta-Hanság Zrt. Vadászati- és Idegenforgalmi Ágazat

9200 Mosonmagyaróvár Mosonszentjánosi u. 1.

Tel./fax: 00-36-96/216-912

E-mail: vadaszat@lajtart.hu

Forrás: Mezort Zrt.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>