csütörtök , 1 december 2022
deenfrhuit
Főoldal » Mosonmagyaróvár » Múzeumok » Nyugat-Magyarországi Egyetem Várpincéje
Nyugat-Magyarországi Egyetem Várpincéje

Nyugat-Magyarországi Egyetem Várpincéje

A hagyományos tájhasználat emlékei a Szigetközben

Információ és bejelentkezés: Nyugat-Magyarországi Egyetem, Dr. Szathmári László egyetemi docens.

Tel: +36 96/566-713

Fax: +36 96/566-695

E-mail: szathmaril@mtk.nyme.hu

 

Nyitva tartás: keddtől péntekig 10-18 óráig, szombaton 14-18 óráig. Vasárnap-hétfő szünnap.

Belépőjegy: felnőtt: 400 Ft, diák, nyugdíjas: 200 Ft

 

Hansági Múzeum Hansági Múzeum
Hansági Múzeum Hansági Múzeum
Hansági Múzeum Hansági Múzeum
Hansági Múzeum Hansági Múzeum

HALÉTTEREM

A Várpince kiállítóhely mellett főzőbemutató és éttermi rész található. A bemutató konyhát csak egy alacsony üvegfal választja el a fogyasztótértől, így a vendégek folyamatosan figyelemmel kísérhetik a megrendelt ételek – a Szigetköz különleges halételeit – készítését, tálalását. A fogyasztótérben egyidejűleg mintegy 40 vendég kiszolgálására van lehetőség.

Nyitvatartás:

szept. 15. – ápr. 30.: szombat – vasárnap: zárva; hétfő – péntek: 11.30-18.00 óráig

május 1. – szept. 14. kedd – szombat: 12.30-18.00; hétfő, vasárnap: zárva

Előzetes időpontegyeztetés, megrendelés esetén rugalmasan alakítjuk nyitva tartásunkat!

Várpince Kiállítóhely

Mosonmagyaróvári Várpince és Vár-tó bemutató, oktató, rekreációs és turisztikai központ táján már a római korban a Duna partján haladó katonai kereskedelmi út egyik őrállomása állt. Az Óvári vár, ez a páratlan szépségű és értékű műemlék együttes a városba látogatók számára határozott célpont, ám nem rendelkezett semmilyen turisztikai szolgáltatást nyújtó közösségi térrel. 2004-ben merült fel annak lehetősége, hogy a Vár-tó és – a félig a föld alatt húzódó – a vár épületét majdnem körbeölelő várpincerendszer turisztikai hasznosításán gondolkozhassunk. A tulajdonos, a Nyugat Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kara, a tavat úgy kívánta megújítani, hogy az egyaránt alkalmas legyen közösségi célra- gyermekhorgászat, csónakázás, korcsolyapálya-, és tegye lehetővé az oktatási funkciók ellátását, halbiológiai kutatások elvégzését. A felújított, több mint 500 négyzetméter területű Várpincében a hatalmas boltozatos helyiségek sora egy elliptikus alaprajzú kupolával fedett teremmel kezdődik, amely bejárati előcsarnokként is működik, ruhatárral, információs pulttal, horgászkellék és emléktárgy eladó résszel. Ebből juthat át a látogató főzőbemutató és éttermi részbe. A bemutató konyhát csak egy alacsony üvegfal választja el a fogyasztótértől, így a vendégek folyamatosan figyelemmel kísérhetik a megrendelt ételek – a Szigetköz különleges halételeit – készítését, tálalását. A fogyasztótérben egyidejűleg mintegy 40 vendég kiszolgálására van lehetőség, az étterem előzetes bejelentkezés után vehető igénybe. Egy átjárón keresztül jutunk a kiállító terembe, ahol az egykori mesterségek közül az aranyászat és a halászat tárgyi emlékei, megőrzött dokumentumai, fényképei láthatók, párhuzamos kiállításként a Hansági Múzeumban fellelhető népviseletek és a népi kultúra emlékei gyönyörködtetik a látogatókat. A következő teremben a szigetközi vizek lakói tekinthetők meg. A várpincében található akvárium terem különleges látványosság azok számára is, akik nem szakértői, csak csodálói a természetes vizek színes élővilágának. Aranymosás eszközeiA várkert, amely a Vár-tó és a várpince között található, a szigetközi növényeket bemutató terület. A víz adta csendes környezet nyugodt pihenőhelyet ad a Szigetközből érkező kerékpárosoknak, a város és a környékén fellelhető gyógy- és termálvíz fürdőiben kikapcsolódó vendégeknek, de azoknak is, akik a város egyéb nevezetességeivel ismerkednek, vagy az egyre bővülő egészségturizmus egy- egy speciális ágát, szolgáltatását veszik igénybe. Történelmi hangulat és korszerű szolgáltatások jegyében készültek el a XVI. századi kazamatákban, azok a fogadó, kiállító és vendéglátó helyiségek, amelyek bőséges információt nyújtanak a Szigetköz és a Csallóköz hajdani lakóinak életéről, a víz és az ember kapcsolatáról, a vízi világ sokszínűségéről, s ha valaki különleges halételeket akar kóstolni, arra is van lehetősége.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>